Cara Ubah Perkongsian Data Peribadi Whatsapp

Tahukah anda, whatsapp memang aplikasi popular yang digunakan untuk berhubung, namun demikian kita perlu menghadkan sesetengah data peribadi yang ingin kita kongsikan. Data peribadi ini mempermudah rakan lain berkenalan dan jika disalahguna ia juga boleh membahayakan.

Whatsapp sebenarnya mempunyai fungsi mengubah setting yang berkaitan perkongsian data, fungsi ini boleh menghadkan akses data peribadi yang ada pada diri kita termasuk no telefon yang digunakan. Hal ini kerana, ada pengguna yang cenderung untuk masuk ke group yang mempunyai ramai ahli dan mula mengumpul nombor telefon yang sesuai dengan target tujuannya. Pengambilan no telefon secara senyap ini merupakan satu tindakan yang tidak baik dan boleh membahayakan pengguna.


Cara Menyekat Perkngsian data

Sebenarnya fungsi ini ada di whatsapp masing- masing. Anda hanya perlu tekan butang sebelah kiri bawah smatphone anda dan pergi ke setting > account > PrivacyDari situ, anda akan berupaya untuk mengubah perkongsian status, profile dan penggunaan anda. Selain itu, melalui fungsi setting, anda juga boleh mengubah beberapa privasi anda supaya sesuai dengan kehendak keselamatan dan peribadi anda.

0 comment... add one now